Nu ignora acneea

Oricât de bine ai încerca să o camuflezi sub machiaj sau să o ascunzi sub breton și păr despletit, acneea este mereu vizibilă. Afectează tot mai mulți adolescenți, dar și foarte mulți adulți, în contextul tratamentul este destul de dificil și de lungă durată. Asta nu înseamnă, însă, că trebuie să intri în depresie. Un dermatolog bun găsește întotdeauna soluția pentru a o trata, dar este nevoie să știi întâi cu ce ai de-a face.
Așadar, acneea este o boală inflamatorie cronică a foliculului pilos sebaceu. Foarte mulți pacienți care suferă de acnee cred în mod greșit că este o boală infecțioasă. Este adevărat, în patogenia acneei sunt implicate anumite bacterii și anume Propionibacterium acnes, dar acestea sunt prezente în mod normal pe tegument. Când peste ele se suprapune o infecție cu alți germeni, de obicei stafilococcul, acneea devine suprainfectată, iar tabloul clinic și tratamentul sunt și mai dificile.

Factorii care determină apariția acneei:

 • keratinizarea foliculară;
 • hiperandrogenismul (creșterea hormonului testosteron);
 • creșterea numărului de bacterii Propionibacterium Acnes;
 • hiperseboreea (excesul secreției de sebum).

Acneea apare la 85% din adolescenți pentru că, odată cu intrarea în pubertate, apare un exces al hormonului numit testosteron. Aceasta va determina creșterea marcată a secreției de sebum care, pe lângă faptul că reține impuritățile pe suprafața tenului, va fi și un mediu excelent pentru înmulțirea Propionibacterium Acnes. Acestea vor determina fenomenele inflamatorii de la nivelul unității pilosebacee.
Dar acneea nu ar fi acnee dacă nu ar exista și hiperkeratinizarea foliculară, adică blocarea canalului prin care în mod normal ar trebui să se elimine sebumul la suprafața pielii. Această blocare parțială sau totală a porilor apare din cauza unui exces de celule moarte prezente la acest nivel, care nu se pot elimina în mediul exterior.
Complicată, nu-i așa, patogenia acneei? Mai mulți factori care se întrepătrund și se influențează unul pe altul. Din cauza acestei patogenii complicate și tratamentul este dificil și de lungă durată, pentru că la fiecare persoană predomină una dintre cauze și tratamentul va trebui prescris și personalizat de către medicul dermatolog.

Este foarte important să apelezi la un dermatolog pentru diagnostic, deoarece sunt alte boli ale pielii care pot ,,imita” foarte bine acneea, iar cand diagnosticul este clar de acnee, tratamentul va fi indicat în funcție de tipul acneei și adaptat de-a lungul lunilor, după răspunsul la terapie.

Principala caracteristică a acneei este ,,punctul negru”, aşa cum este denumit popular comedonul. Aceste comedoane sunt însoțite de papule, pustule (coșuri), chisturi, uneori nodule sau chiar abcese și cicatrici. Acest tablou clinic are un impact emoţional negativ asupra pacientului acneic, aşa că este foarte important ca, începând din adolescență, atât tinerii, cât și părinții să fie atenți la eventualele semne care prevestesc apariția acneei, precum tenul foarte gras, apariția mai multor puncte negre sau mici chisturi, zone de inflamație, și să meargă la specialist.
Începerea timpurie a unor tratamente de curățare și îngrijirile adecvate la domiciliu vor atenua sau chiar vor opri apariția acneei.

Ce indicații trebuie să urmărești acasă?

Este importantă urmarea unui stil de viață care să evite factorii de risc și să urmeze îngrijiri cosmetice:

 • Evită dulciurile și produsele lactate.
 • Evită mediile umede și transpirația excesivă. Dacă transpiri din cauza unui efort fizic intens, imediat după terminarea orei de sport, fața trebuie spălată cu gel de curățare antiacneic
 • Evită statul la soare pentru că îți agravează acneea. Bronzul deshidratează pielea și după o perioadă de acalmie de 3-4 săptămâni va urma o agravare a acneei pentru că uscarea pielii a stimulat glandele sebacee să producă și mai mult sebum.
 • Nu pune mâinile pe față, nu lipi telefonul de față și ține părul prins pentru a nu cădea pe față. Toate aceste obiceiuri vor astupa și mai mult porii și vor crește riscul aducerii unor microbi din exterior.
 • Nu iți extrage singură coșurile sau comedoanele, sigur îți vor agrava acneea. Este infinit mai bine să ajungi lunar la un cabinet de cosmetică pentru tratamente de curățare.

Atât de mulți „să nu”, dar este important să o tratezi din timp și cu toate mijloacele.

Cum să te îngrijești acasă:

 • Curățare: demachiere cu gel special antiacneic de 2-3 ori pe zi. Trebuie folosit un gel indicat de specialistul estetician care să nu deshidrateze pielea, dar în același timp să scadă secreția de sebum, să fie antiinflamator, să exfolieze ușor pielea;
 • După demachiere, este indicată folosirea unui tonic special antiacneic care va desăvârși curățarea și va continua efectele terapeutice;
 • Dimineața și seara se folosesc consecvent, cu răbdare și pe termen lung produsele dermatologice anti-acneice indicate de medic. Acestea sunt foarte multe și sunt adaptate fiecărui tip de acnee în parte. Pot fi cu derivați de acizi de vitamina A (retinoizi), mai indicați pentru acneea chistică sau nodulo-chistică; cu benzoilperoxid pentru acneea inflamatorie sau cu antibiotice. Fiecare trebuie folosit într-un anumit fel pentru că, pe lângă efectele antiacneice, pot avea și reacții adverse, motiv pentru care reiterez importanța sfatului unui medic;
 • În afară de aceste produse medicale trebuie folosite și produse cosmetice special destinate tenului acneic cu efect hidratant, seboreglant, anti-inflamator și mai ales non-comedogenice.

La cabinetul medicului se pot face numeroase tratamente pentru acnee: peeling chimic, microdermabraziune, microneedling, aplicare IPL sau laser. Acestea pot fi folosite ca tratamente unice sau în terapii combinate. Important este să te adresezi unui specialist care a făcut un curs dedicat acestor terapii complexe.

Așa cum spuneam la început, acneea este o afecțiune frecventă, al cărui tratament cere răbdare și consecventă din partea pacientului. Nu fi dezmăgită dacă tratamentul ți se pare că nu dă rezultate, are nevoie de timp pentru a-și arăta efectele benefice, în general după 6-8 săptămâni. Dacă tabloul clinic se ameliorează, nu renunța la tratament sau la îngrijirile cosmetice! Acneea are o evoluție ciclică și poate reveni oricând.

publicat in experti.acasa.ro

Lasa un comentariu