Ce se poarta vara? Trenduri in dermato-cosmetica.

Cand am scris “ce se poarta vara”, nu m-am gandit la ingrediente noi si moderne, care acum sunt “pe val”, ci m-am gandit la ce este sanatos pentru pielea noastra in aceste zile calduroase. Asadar, in trend e pielea sanatoasa. 

Despre fotosensibilitate

Ingredientele cosmetice benefice in sezonul cald se pot activa sub actiunea razelor UV si apare ceea ce se numeste “fotosensibilitate”. Daca folosim produse cosmetice ce contin aceste ingrediente, pot sa apara reactii adverse la nivelul tenului,  de la cele mai usoare la cele mai serioase.

Reactiile adverse posibile sunt:

  • edeme;
  • inrosirea pielii;
  • prurit;
  • papule la nivelul aplicarii sau la distanta.

Aceste reactii adverse se pot rezolva atunci cand incetam sa folosim produse inadecvate sau pot necesita saptamani si chiar luni de tratament.

Dupa rezolvarea lor, pot ramane defecte de pigmentare post-inflamatorii sau pielea poate ramane foarte sensibila la orice fel de produs cosmetic. In aceasta situatie, putem necesita folosirea unor produse speciale pentru ten intolerant sau alergic.

Care sunt ingredientele de care e bine sa ne ferim vara?

In primul rand, putem sterge de pe lista produselor uzuale retinolul si alti derivati acizi de vitamina A. Atentie! Cel putin in primele saptamani de utilizare, pielea poate fi foarte sensibila – rosie, uscata, se exfoliaza – facand improprie inceperea unui tratament cu astfel de ingrediente active in timpul verii. Daca tratamentul este inceput de mai mult timp si pielea s-a obisnuit, se poate continua utilizarea produselor cu retinol. Sunt aplicate seara si astfel vor fi ferite de lumina soarelui. Retinolul se foloseste in tratamentul pentru tenul matur, pentru defecte de pigmentare, acnee, toate fiind conditii in care tenul este foarte sensibil si necesita atentie la aplicarea tratamentelor.

Alfahidroxi – acizii AHA (acizi din fructe). Sunt folositi pentru regenerare, hidratare, tratarea defectelor de pigmentare, sunt ideali in sezonul rece si de evitat vara pentru ca, pe cat sunt de eficienti, pe atat au potential de a sensibiliza tenul.

Betahidroxi – acidul BHA (acidul salicilic) are rol de curatare a porilor in profunzime si poate deveni fotosensibilizant.
Atat produsele cu AHA, cat si cele cu BHA, pot fi folosite in ritualul de ingrijire de seara, daca avem un ten rezistent. Daca avem tenul sensibil, mai bine le pastram pentru toamna.

La suprafata pielii se gaseste stratul cornos, primul strat al epidermului, format din 15-20 de randuri de celule moarte, dar cu rol extrem de important in apararea pielii.

Stratul cornos actioneaza mai ales ca bariera fizica in calea radiatiilor UV. Vara nu este bine sa subtiem excesiv acest strat protector, si acesta este un motiv in plus pentru evitarea ingredientelor enumerate mai sus. Vitamina C este un activ cosmetic minunat, cu numeroase efecte benefice pentru piele, printre care si anihilarea efectelor negative ale razelor UV. Totusi, vara nu folosim produse foarte concentrate in vitamina C pentru ca poate deveni sensibilizanta, iritanta si are efect de exfoliere.
Cel mai bine alegem un produs in care vitamina C este combinata cu alti antioxidanti, de exemplu cu acid ferulic si vitamina E, care potenteaza efectul vitaminei C. Vom avea aceleasi beneficii, dar fara reactii adverse.

Acidul Kojic regasit in produsele de albire trebuie evitat in aceste zile cu soare mult. In schimb, putem alege produse cu polifenol, arbutin, niacinamide, extracte botanice. Acestea au rol de tratare a defectelor de pigmentare si sunt blande cu pielea.
In lunile iulie – august, teoretic cele mai calduroase ale anului, trebuie sa fim blanzi cu pielea, sa nu facem nicio manevra care poate provoca un traumatism si/sau o iritatie la nivelul pielii. Trebuie sa o hidratam cat mai bine, sa alegem produse cu antioxidanti, care sa anuleze efectele nedorite ale soarelui (foarte indicate sunt carotenul si licopenul) si sa folosim creme cu factor de protectie, de mai multe ori pe zi.

Sfatul unui medic dermatolog este esential, inainte si dupa expunerea la soare, iar o cosmeticiana cu experienta, care acorda atentie pregatirii sale, poate fi de un real ajutor. Este motivul pentru care Scoala de Cosmetica si Machiaj Beauty One pune la dispozitia cursantelor sale un pachet teoretic si practic complex – Curs Cosmetica PREMIUM, sub coordonarea dr. Manuela Ravescu, medic dermatolog.

Tot aici, poti afla despre cele mai noi tendinte in cosmetica, precum epilare cu zahar.

Lasa un comentariu