Fara lapte si smantana pe ten: riscurile ingrijirii cosmetice cu produse destinate altor scopuri

Dragile mele, sa pastram laptele si frisca pentru cafea, iar smantana pentru preparate culinare delicioase. Sa nu folosim continutul frigiderului pe post de produs cosmetic. Da, poate parea putin dur mesajul, insa este pentru binele vostru. Voi incerca, in acest articol, sa fac o pledoarie pentru progres in cosmetica, avand cele mai bune intentii. Vreau ca voi sa profitati de toate avantajele pe care ni le aduce evolutia. Inclusiv evolutia dermato-cosmeticii. Si sa nu faceti cosmetica cu produse de acasa!

Cosmetica cu produse de acasa
Dr. Manuela Ravescu, medic specialist dermatolog

Toti cei care ma cunosc personal si care apeleaza la serviciile mele medicale stiu ca sunt adepta convinsa si totala a produsului cosmetic bine prelucrat, finit si rafinat. Nu a materiei brute aplicate pe fata, tip smantana, banana, miere sau avocado.

Cosmetica cu produse de acasa: un mare NU

Da, stiu, regina Cleopatra se imbaia in lapte pentru a avea pielea fina si fara pete. Dar au trecut 2000 de ani de atunci.

Intre timp, am aflat ca in lapte avem acidul lactic, care se poate extrage, prelucra si se poate introduce in produse cosmetice finite. Mult mai eficient. Mai mult, poate fi combinat cu alti alfa hidroxi-acizi (malic, glicolic, tartric, mandelic, citric) si indeplineste in mod eficient mai multe scopuri. Tot acum 2000 de ani, iubitoarele de frumos isi faceau gomaj cu nisip si samburi de fructe sfaramati. Dar acum putem beneficia de peeling enzimatic. Cu enzime extrase din fructe, bland, si care nu lezeaza pielea necontrolat.

Nu spun ca nu era bine ce faceau egiptenii sau bunicile care isi albeau mainile cu crin sfaramat. Dar nu ar fi si mai bine sa depasim etapa in care foloseam produsele din camara pe post de produs cosmetic?

Zilele trecute am auzit la radio urmatoarea replica: “In zilele calduroase, pielea se usuca, dar o putem drege cu smantana cu grasime 30% sau frisca neindulcita. Daca avem la indemana si un avocado sau banana este perfect”. Nu, nu, nu! Daca puneti alimente pe fata, nu veti obtine decat eventuale iritatii si alergii. Daca difuzeaza smantana in par, un frumos miros de laptarie va va invalui. Oricat ati fi de frumoase, cei din jur vor fugi! Stiu ca in primul rand pentru noi ne facem frumoase, dar parca nici nu vrem sa strambe lumea nasul pe langa noi.

cosmetica acasa

Evolutia cosmeticii: DA!

Toate ingredientele care sunt in materiile brute nu vor patrunde in piele. Cel mult raman cantonate la nivelul stratului cornos, unde pot provoca iritatii sau alergii. Nu este bine sa respingem orice prelucrare chimica. Pana la urma, toata viata este chimie. Trebuie sa avem discernamantul de a alege ceea ce este bun pentru noi si pentru planeta si sa folosim cu indicatii corecte.

Din lapte, smantana, avocado, argan, toate fructele si legumele pamantului, toate grasimile animale sau vegetale, se extrag anumite ingrediente active. Apoi, din molecula acestui ingredient, se extrage doar partea mai activa, care este ulterior stabilizata pentru a nu se degrada. Este prelucrata pentru a fi cat mai asemanatoare cu substantele din piele si pentru a penetra in tegument, folosindu-se de fiziologia pielii. Toate acestea inseamna ani de cercetare. Aceste ingrediente sunt impachetate in multe substante, menite sa le potenteze actiunea. Iata de ce este mai bine sa folosim o crema cu EXTRACT din ulei de argan, din ulei de macese sau alte si alte uleiuri si unturi decat sa intindem uleiurile/ untul/ fructul zdrobit pe fata.

Pentru adeptii produselor bio/ eco/ organics, exista produse cosmetice de acest fel din surse naturale, dar prelucrate, stabilizate si adaptate tegumentului.

produse cosmetica acasa

Pretul nu trebuie sa fie o problema

In ceea ce priveste problema financiara, aceasta nu trebuie sa fie un impediment in calea folosirii produselor cosmetice. Cunosc cu certitudine cateva branduri romanesti care fac produse de foarte bune calitate si la preturi absolut rezonabile si permisive. Produse cu extracte din surse apicole, cu extracte de catina, musetel etc., menite sa respecte tendinta spre natural, dar in acelasi timp sunt la nivelul evolutiei secolului 21.

Respect opinia fiecaruia dintre voi, este alegetea voastra cum va ingrijiti sau nu. Dar datoria mea de medic specialist dermatolog este sa va spun ce este bine si ce nu. Este o opinie rezultata in zeci de ani de scoala si de experienta profesionala, nu este pseudostiinta deprinsa dupa ureche. Dar, la sfarsit, alegerea va apartine!

Lasa un comentariu