Consultatia realizata de medicul dermatolog este absolut necesara inaintea efectuarii oricarui procedeu estetic.

Doar in urma consultatiei se poate stabili care este cea mai buna atitudine terapeutica de urmat, i se pot explica pacientului indicatiile si contraindicatiile, reactiile adverse ale fiecarei proceduri in parte, rezultatele la care se pot astepta. In plus, se pot stabili terapii de lunga durata pentru persoanele care vor sa mentina sau chiar sa amplifice efectele unui procedeu dermato-cosmetic. Pacienta va fi indrumata cu privire la ingrijirile la domiciliu si va fi consiliata cu privire la cele mai potrivite produse cosmetice pentru tenul ei, precum si frecventa necesara a vizitelor la cabinetul de estetica.

Schemele de terapie sunt personalizate in functie de starea si de problemele fiecarei paciente, iar procedurile si produsele folosite se adapteaza in functie de evolutia starii pacientei.

Este foarte important pentru medicul dermatolog sa cunoasca exact starea pacientei, precum si dorintele si asteptarile ei, sa obtina informatii exacte despre starea de sanatate. Informatiile influenteaza deciziile terapeutice in mod hotarator.

Dermatoscopia este o analiza non-invaziva a tuturor alunitelor si petelor pigmentare de pe corp si fata, prezente de la nastere sau aparute de-a lungul anilor.

Are o acuratete mult mai mare decat examinarea vizuala, contribuind astfel, in mod major, la diagnosticarea precoce a cancerului de piele si la identificarea formatiunilor de pe piele cu risc mare de transformare maligna.

Prin examinarea dermatoscopica se realizeaza o harta completa a alunitelor care vor fi diagnosticate ca:

  • leziuni benigne (fara risc)
  • leziuni atipice /displazice (cu potential risc de transformare maligna, leziuni precursoare tumorale)
  • leziuni maligne (carcinom bazocelular, carcinom spinocelular, melanom).

Datele vor fi stocate pentru a fi comparate cu cele obtinute la vizitele de reevaluare la 3-6-12 luni, in functie de indicatie.

Tehnic, dermatoscopia poate fi considerata o “microscopie de suprafata”, deoarece se realizeaza prin aplicarea pe piele a unui aparat care mareste de zeci de ori leziunea cutanata. Medicul dermatolog poate astfel sa vada in detaliu structura, vascularizatia si pigmentatia leziunii. Leziunile suspecte se excizeaza si se trimit pentru analiza histopatologica, singura care poate pune un diagnostic de certitudine.

Lasa un comentariu