Este cea mai folosita procedura estetica. Aceste injectii se pot folosi pentru:

  • tratarea ridurilor de expresie (hiperkinetice)
  • tratarea hiperhidrozei axilare (transpiratie excesiva)
Ce sunt ridurile de expresie

Ridurile de expresie apar sub actiunea musculaturii mimicii, la locul de tensiune maxima pe care aceasta o exercita asupra pielii. Cand suntem foarte tineri, pielea avand tonus si elasticitate foarte bune, isi poate reveni la forma initiala cand actiunea musculaturii inceteaza. Dupa 25 ani, aceste riduri de mimica persista si in stare de repaus, iar cand sunt evidente se poate interveni cu injectiile cu toxina botulinica.

Cele mai frecvente localizari ale acestora sunt in coltul extern al ochilor, intre sprancene (ridurile verticale dintre sprancene numite “cuta ganditorului”), ridurile orizontale de pe frunte. Sunt primele riduri care apar, uneori la persoane tinere (in jur de 25 de ani) in functie de bagajul genetic al acestora sau daca au o mimica foarte activa.

Alte riduri frecvent tratate cu injectare de toxina botulinica sunt ridurile radiare din jurul gurii numite si “ridurile fumatorului”. Acestea nu apar doar la fumatori, ci la toata lumea, odata cu inaintarea in varsta, din cauza pierderii de volum de la nivelul gingiilor, ceea ce face ca pielea sa nu mai beneficieze de suportul oferit de gingii. In aceasta situatie, cedeaza usor sub actiune musculaturii periorale cu aparitia micilor riduri radiare. Aceste ridulete sunt tratate cel mai bine in combinatie cu injectiile cu acid hialuronic in conturul buzelor.

Toxina botulinica se fixeaza de terminatiile nervoase care controleaza muschii implicati intr-o anumita mimica astfel blocand partial si temporar activitatea muschiului. Ea difuzeaza pe o raza de 1-1.5 cm in jurul intepaturii muschiul nefiind blocat in totalitate.

Expresiile “inghetate” se obtin prin injectarea unor cantitati prea mari.

Efectul nu este imediat, incepe la 2-3 zile si este maxim la 10 zile si dureaza intre 4-6 luni, in functie de capacitatea organismului de a metaboliza produsul.

Contraindicatii
  • sarcina, alaptare
  • boli de inima grave (tulburari de ritm)
  • boli hepatice grave
  • boli neurologice
  • polialergii grave
  • defecte de coagulare (contraindicatie relativa)

Efectele adverse sunt rare si de intensitate minora: echimoze, mici umflaturi sau inrosire la locul injectarii care dispar in cateva ore.
Toxina botulinica mai este folosita cu rezultate foarte bune la tratarea hiperhidrozei axilare (transpiratie excesiva). Se poate reduce transpiratia in zona axilara cu aproximativ 80% timp de 8-9 luni. Glandele sudoripare raman active pe restul suprafetei corpului, deci aceasta procedura nu are nici o influenta negativa asupra starii de sanatate. In schimb, sunt foarte benefice pentru persoanele care sufera de hipersudoratie acest proces neputand fi controlat deoarece glandele sudoripare din zona axilara sunt guvernate de Sistemul Nervos Vegetativ. Iar injectiile cu toxina botulinica vor bloca terminatiile nervoase care controleaza aceste glande sudoripare apocrine. Injectiile se fac intra-dermic, cu anestezic local, deci nu este o procedura neplacuta.
Produsul pe care il folosim este DYSPORT, cel mai agreat produs atat in Europa, cat si in America, dovedindu-se a avea actiunea cea mai stabila in timp si fiind cel mai bine tolerat de pacienti.

Lasa un comentariu