Alergiile de primavara si efectele lor asupra tegumentului

Dr. Manuela Ravescu

Pe langa multa bucurie, cum e firesc, primavara poate inseamna ochii rosii si iritati, stranut, cai nazale cu rinoree, portiuni din piele care sunt rosii si descuamate. In plus, apare o senzatie neplacuta de mancarime. De vina este multitudinea de alergii pe care le putem experimenta, printre care si alergia la polen. Despre stilul de viata si rutina de skin care la persoanele alergice discutam in acest material.

Primavara inseamna fericire si pofta de viata aduse de natura care se trezeste la viata. Soare, lumina, caldura, flori colorate si parfumate, arbori infrunziti, iarba… Tot acest clocot de viata noua vine, pentru multi oameni, si cu alergii de primavara, care le pot strica toata bucuria. Nu este deloc placut sa ai un nas rosu care curge (rinoree), sa te apuce un stranut dupa altul – stranut in salve, sa tusesti si sa te usture gatul, sa ai ochii rosii si in lacrimi si sa te manance pielea din jurul ochilor, de pe fata si gat.

In cazul in care alergia este grava, pot aparea simptome si mai suparatoare: umflarea fetei si a ochilor, pete rosii pe piele, dificultati in respiratie.

Alergia la polen

Polenul este principalul vinovat pentru aceste simptome care le strica unor oameni toata bucuria. In mai mica masura, sporii unor mucegaiuri din plante. Polenul, care in mod normal este inofensiv pentru organism, la persoanele cu un sistem imun hiper-reactiv declanseaza reactii imunologice care sunt folosite impotriva agentilor patogeni, virusuri, bacterii, fungi. Astfel, impotriva proteinelor care intra in componenta polenului, se sintetizeaza anticorpi de tip IgE. Acestia se fixeaza de celulele care intra in contact cu alergenul (polenul): mucoasa nazala, mucoasa oculara, piele (daca este cazul contactului direct).

In urma acestei reactii, se sintetizeaza mediatori. De exemplu, histamina, leucotriene, prostaglandine, care sunt responsabile de starea inflamatorie locala, dar si generala. Acesti mediatori ajung in intregul organism. Asa se explica de ce acest alergen poate afecta si pielea, sistemul digestiv, sistemul nervos.

Cele mai frecvente simptome sunt cele de rinoconjunctivita:

  • rinoree;
  • stranut in salve
  • tuse;
  • nas infundat;
  • inrosire si lacrimare a ochilor;
  • prurit la nivelul ochilor si al nasului.

Pot exista senzatii de sufocare, oboseala, iritabilitate, dificultati de concentrare. La nivelul pielii, apar pete rosii, prurit, uscaciune, descuamare.Vorbim mai ales despre zonele care vin in contact cu aerul. Daca tegumentul persoanei alergice ia contact direct cu polenul, pot aparea dermatita de contact sau leziuni urticariene. Acestea se manifesta prin roseata, edeme, mancarime ce nu persista mult timp in acelasi loc.

Alergia de primavara poate agrava dermatita atopica, o afectiune caracterizata prin sensibilitatea si reactivitatea crescuta a pielii, din cauza deficitului si lezarii barierei hidro-lipidice. Daca o persoana are aceste simptome de rinoconjunctivita, insotite de manifestari cutanate si generale, in mod repetat, odata cu venirea primaverii, cu mare probabilitate are alergie de sezon, cauzata de polen. Apare mai des la persoanele care mai au in familie astfel de cazuri sau care au alte alergii, boli autoimune, care trec prin perioade frecvente solicitante, sunt stresate.

Tratamentul acestor alergii de primavara

Cea mai buna modalitate este sa evitam contactul cu alergenul care determina aceste reactii ale organismului. Pentru a afla cu exactitate la ce suntem alergici, putem folosi testele cutanate (injectarea subcutanata de alergeni) sau a timbrelor patch-test.

In general, este bine sa se evite pe cat posibil activitatile in aer liber. Mai ales dimineata, cand concentratia de polen este cea mai mare, si in zilele cu vant. Ferestrele sa fie inchise, se evita contactul cu praful (persoana alergica nu poate face curatenia de primavara, ci va fi ajutata de familie). Cand ajungi acasa, lasa in hol pardesiul, geaca, haina. Restul hainelor incearca sa le lasi in baie. Gresia si faianta pot fi curatate mai usor de polen. Daca te dezbraci de haine in dormitor, vei dormi cu polenul care iti face atat de mult rau.

Recomandari

  • Imediat la venirea acasa, fa dus si spala-ti parul.
  • Sunt interzise fumatul si consumul de alcool. Fumatul creste sinteza de IgE, cele care declanseaza alergiile.
  • Consuma alimente proaspete – fructe, legume, fara conservanti si aditivi.
  • Incearca sa iei multa vitamina C (multe citrice), pentru ca are efect antihistaminic, deci antialergic; suplimente cu Ca si Mg, care sunt antialergenice si scad efectele negative, mai ales asupra sistemului nervos si digestiv. Despre avantajele consumului de vitamina C in aceasta perioada, am scris in Vitamina C si beneficiile ei asupra pielii.
  • Bea cel putin 2 litri de apa pe zi, pentru ca pielea hidratata este mai rezistenta la alergeni.
  • Poti incerca medicatii orale cu antihistaminice, nu doar pentru tratarea simptomelor cand au aparut, ci preventive (medicatia cu antihistaminice se poate administra de la jumatatea lunii martie).
  • Pentru rinita, foloseste picaturi de nas decongestionante sau, in cazuri grave, picaturi cu corticosteroizi, cel mult 3 zile. Se poate folosi medicatie orala decongestionanta, dar tot pe termen scurt, pentru ca provoaca deshidatarea si sensibilizarea pielii.
  • Pentru manifestarile cutanate, poti incerca hidratarea si emolierea cat mai buna, deoarece bariera hidrolipidica refacuta creste rezistenta pielii. Se va folosi un demachiant bland tip lapte, tonic hidratant, crema hidratanta dimineata si o crema emolienta seara.

Atentie! Poluarea este un important factor declansator si agravant al alergiilor sezoniere, iar studiile clinice au semnalat o crestere semnificativa a numarului de cazuri generate de nivelul ridicat al dioxidului de carbon din atmosfera.

Cand simptomatologia cutanata este grava, se poate folosi, pe termen scurt, un dermatocorticoid local. Daca stim toate aceste lucruri, nu-mi ramane dacat sa va urez o primavara cat mai insorita si ferita de alergeni!

Noutati

Ai intrebari?

Ne poti contacta prin telefon sau lasa-ne un mesaj pe mail sau pe social media