Mai sigura decat orice este trecerea inexorabila a timpului si consecintele acesteia asupra frumusetii si vitalitatii noastre. Dar, la fel de sigure si de incredere sunt si progresele realizate de cosmetica moderna, reflectate in terapii eficiente, la care, daca apelam in mod regulat, putem incetini si diminua mult urmele lasate de ani pe tenul nostru si ne putem reimbunatati aspectul la anii maturitatii. Astfel, daca apelam la sfatul unui specialist bine pregatit si care este la curent cu cele mai moderne si mai eficiente tehnici anti-aging si, mai ales, urmam cu regularitate terapiile indicate de acesta, ne putem bucura cu zambetul pe buze, un zambet natural si nefortat, de frumosii ani ai maturitatii.
De-a lungul anilor, pielea sufera modificari graduale si pentru fiecare din etapele maturitatii acesteia, pentru fiecare deficit aparut exista un tratament specific. Specialistul trebuie sa inteleaga fiecare etapa in parte, sa o identifice pe fata clientei si sa cunoasca terapia care i se potriveste cel mai bine.
M-am gandit foarte mult ce determina aspectul “imbatranit” al unei femei, am comparat persoane, atitudini si fotografii si am realizat ca prima impresie este data de prezenta sau lipsa vitalitatii.
O persoana care pare tanara are miscari vioaie si elastice (deci practicarea obligatorie a sportului), este curioasa si interesata de ce este in jurul ei (ne mentinem spiritul cu multa activitate intelectuala, niciodata nu gandim prea mult), ii straluceste pielea de vitalitate, hidratare si culori frumoase. In tineretea extrema le avem pe toate fara efort, apoi se estompeaza si dispar stralucirea si vitalitatea. Dispar daca nu le ingrijim.
Daca incepem din timp cu ingrijirile cosmetice adecvate le putem mentine mult timp, toate tratamentele pe care le vom face ne vor “luci” pe piele si ingrijirea ii va impresiona si pe cei din jur. De aceasta stralucire trebuie sa ne preocupam din momentul in care am trecut de 24 de ani si astfel vom avea privilegiul de a nu ne “matui”. Apoi, semnele maturitatii apar treptat si le-am gradat in felul urmator:
Aparitia ridurilor de expresie, denumite si hiperkinetice deoarece sunt determinate de actiunea muschilor mimicii asupra pielii.
In tinerete, tensiunea produsa de muschi in piele este antagonizata de elasticitatea acesteia. Ulterior, cand aceasta scade, apar si ridurile de expresie: in jurul ochilor -“laba gastei”, intre sprancene – cute verticale care exprima concentrarea, cutele orizontale de la nivelul fruntii. Cea mai buna metoda pentru disparitia ridurilor de expresie sunt injectiile cu toxina botulinica (Dysport, Botox), care paralizeaza muschiul care provoaca ridul respectiv.
Alte riduri de expresie des intalnite sunt santurile nasogeniene, care au mecanism dublu prin lasarea obrajilor, dar si prin expresie. Pentru acesta, cele mai eficiente sunt injectiile cu acid hialuronic, un “filler” cu mare capacitate de retinere a apei. Exista si alternativa cosmetica, terapii care au ca ingredienti principali hexapeptide (Argireline) si pentapeptide (Matrixyl) cu rol musculorelaxant, dar si de stimulare a fibrogenezei.
Produsele cosmetice cu ingredienti musculo-relaxanti se combina cu masti care in restul fetei au rolul de a creste tonusul, deoarece dorim relaxare musculara doar in rolul de formare a ridurilor de expresie. Sunt persoane la care aparitia ridurilor de expresie poate fi in jurul varstei de 20 ani. Aceasta terapie se poate face cu kitul Kianty Botox.
Aparitia ridurilor cauzate de alterarea calitatii dermului si a epidermului, a uscarii pielii, din cauza scaderii secretiei sebacee si a deficitului lipidic consecutiv, a deshidratarii prin deficitul factorilor de hidratare.
Toti acesti factori se combina cu scaderea regenerarii celulelor din stratul germinativ, cu scaderea activitatii celulelor din derm (fibroblasti) responsabile de sinteza colagenului si elastinei, ajungandu-se la alterarea tonusului si elasticitatii pielii. Ulterior, pielea se subtiaza prin numeroasele deficite cu care se confrunta, prin scaderea substantei fundamentale din derm, constituita in principal din acid hialuronic. In acesta faza se indica tratamente cosmetice de stimulare a regenerarii celulare (tratament cu extracte de celule stem, Cell Active Renewal). Se pot face periodic sedinte de microdermabraziune si chiar de peeling chimic superficial spre mediu, exfolierea determinand o puternica regenerare celulara.
Despre tarifele pentru terapiile pentru ten matur, afli mai multe AICI.
Pentru imbunatatirea tonusului si remodelarea conturului facial, dau rezultate foarte bune terapiile cu masti gipsate (Volcanic thermal mask) sau impregnarile cu colagen (Biodermal), combinate cu sedinte de electrostimulare faciala.
In urmatoarea etapa se accentueaza modificarile suferite de piele, care au fost descrise anterior, se accentueaza alterarea conturului facial prin lasarea musculaturii, se pierde volumul facial prin consumul grasimii hipodermice, scaderea cantitativa a matricei extracelulare din derm si a cantitatii de apa retinuta de acesta, ulterior apare si subtierea oaselor.
In aceasta faza, cele mai bune rezultate le da lifting-ul chirurgical care poate fi insotit de administrarea locala prin injectii de substante volumetrice: Acid Hialuronic, Hidroxiapatita de Calciu (Radiessse), Sculptra-acid L-polihidroxilactic. Fireste si obligatoriu, dupa realizarea lifting-ului si vindecare, pielea trebuie intretinuta prin tratamente cosmetice adecvate, chiar mai atent decat inainte, deoarece pielea pe care s-a intervenit chirurgical isi va pierde repede calitatile daca nu primeste ajutor din exterior, prin produse cosmetice de calitate.
Asadar, doamnelor, putem sa ne pastram tineretea cat mai mult timp daca avem grija de tenul nostru din timp. Vizitele regulate la cosmetica fac minuni! Trebuie doar sa ne dorim si orice este posibil!