Factorii de crestere in produsele cosmetice

factori de crestere in produsele cosmetice

Factorii de crestere in produsele cosmetice sunt proteine care regleaza activitatile celulare: crestere, proliferare si diferentiere. Acestia joaca un rol esential in mentinerea structurii si functiei tegumentului sanatos. Ei sunt secretati de toate tipurile de celule din piele: keratinocite, fibroblasti, melanocite. Desi factorii de crestere au fost descoperiti in anul 1950 (omul de stiinta care i-a descoperit a luat premiul Nobel), nu a fost clar cum actioneaza si cat sunt de eficienti. In ultimii ani s-a considerat ca informatiile stranse sunt suficiente si favorabile pentru a fi folositi in formularea produselor anti-aging.

Factorii de crestere in produsele cosmetice: cum actioneaza

Se leaga de receptorii corespunzatori de pe suprafata celulelor si le comanda acestora sa se divida, sa se repare, sa se regenereze, dupa necesitati. Stimuleaza caile biochimice care determina repararea si regenerarea celulara. Promoveaza formarea de colagen si elastina.

masti anti-rid

Nu exista un factor unic care sa determine repararea si regenerarea tisulara, intotdeauna actioneaza un complex de factori de crestere si citokine.

De ce avem nevoie de factorii de crestere in produsele cosmetice

Celulele din piele produc tot mai putini factori de crestere, odata cu trecerea anilor. Folosirea regulata a produselor care contin concentratii adecvate de factori de crestere stabilizati va stimula sinteza de colagen, de elastina si regenerarea celulara.

factori de crestere creme anti-rid

Aceste efecte vor determina:

 • cresterea tonusului si elasticitatii;
 • imbunatatirea texturii tegumentului;
 • diminuarea ridurilor.

Accentuez: factorii de crestere nu sunt hormoni de crestere. Sunt polipeptide naturale care sunt prezente nu doar in piele, ci in tot organismul. Sunt produse de celulele noastre si au rolul de a sustine repararea si regenerarea tesuturilor afectate de imbatranirea biologica sau de factorii externi  de mediu. Au fost puse multe semne de intrebare asupra eficientei lor pentru ca avand o molecula mare, penetreaza epidermul intr-o proportie mica. Studiile desfasurate in ultimii 15 ani arata ca acea fractie mica ce penetreaza epidermul initiaza un lant de semnale biochimice care stimuleaza fibroblastii din derm sa sintetizeze colagenul.

skincare anti-aging

Eficienta factorilor de crestere este amplificata, daca sunt combinati cu microneedling-ul sau cu terapiile injectabile, deoarece astfel le creste rata de penetrabilitate. Efectele benefice sunt mai repede vizibile (~ 4 saptamani), daca sunt combinati cu antioxidanti (precum vitamina C) sau cu retinol.

De unde provin factorii de crestere folositi in produsele cosmetice

Sunt de origine vegetala in urma prelucrarii celulelor prin metode de bioinginerie, care au modificat factorii de crestere astfel incat sa fie cat mai asemanatori celor umani. Astfel receptorii de pe suprafata celulelor din piele ii recunosc, ii accepta, iar celulele le executa comenzile de reparare, rejuvenare si regenerare.

Indicatiile factorilor de crestere

Imbatranirea intrinseca

 • este o tendinta programata genetic a celulelor de a nu se mai divide;
 • cantitatea de colagen din piele scade;
 • creste rata degradarii colagenului;
 • fibrele de elastina devin rigide.
factori de crestere in produsele cosmetice creme

Imbatranirea extrinseca

Factorii principali sunt RUV si fumatul. In acest caz apar:

 • riduri adanci;
 • capilare sparte;
 • laxitate tegumentara;
 • uscaciune;
 • discoloratii;
 • pori dilatati.

Efectele factorilor de crestere

Factorii de crestere din produsele cosmetice diminueaza ridurile datorita cresterii sintezei de colagen, uniformizeaza nuanta tenului, scad hiperpigmentarile. Tot ei imbunatatesc textura pielii, cresc tonusul, elasticitatea si starea de hidratare a tenului.

Factori de crestere se folosesc in produsele de skincare

Epidermal Growth Factor – EGF – stimuleaza proliferarea celulara.

Transforming Growth Factor – TGF – stimuleaza sinteza de colagen.

Vascular Endothelial Growth Factor – VEGF – neovascularizatie.

produse cosmetice anti-aging

Insuline – like Growth Factor – stimuleaza inmultirea si cresterea celulara.

Platelet – derived Growth Factor – regleaza multiplicarea si cresterea celulara.

Interleukine – reduc inflamatia;

Basic Fibroblast Growth Factor – creare de vase noi.

Noutati

Ai intrebari?

Ne poti contacta prin telefon sau lasa-ne un mesaj pe mail sau pe social media