Ingrijirea Tenului in timpul Sarcinii: Tratamente Recomandate si Interzise

Dr. Manuela Ravescu

Sarcina este o perioada speciala in viata unei femei, iar ingrijirea corespunzatoare a pielii devine si mai importanta pe parcursul acestei perioade. Schimbarile hormonale pot afecta tenul in moduri diferite, iar utilizarea anumitor produse si tratamente trebuie sa fie abordata cu atentie. Si asta pentru a asigura sanatatea mamei si a viitorului copil. In continuarea acestui articol, vom explora sfaturi si recomandari privind ingrijirea tenului in timpul sarcinii, tratamentele recomandate si interzise, precum si perspectivele asupra folosirii fillerelor, in acest context.

Cele mai frecvente modificari ale pielii in sarcina

Unele dintre cele mai frecvente modificari includ urmatoarele:

  • pete inchise la culoare pe sani, pe sfarcuri sau in interiorul coapselor;
  • melasma: afectiunea consta in pete maronii aparute pe fata, in jurul obrajilor, nasului si fruntii;
  • linea nigra: este o linie intunecata, care se intinde de la buric pana la parul pubian;
  • vergeturi;
  • acnee;
  • telangiectazii: acestea sunt dilatatii permanente ale unor vase mici, situate in derm;
  • vene varicoase;
  • modificari in cresterea unghiilor si a parului.

Ingrijirea tenului in timpul sarcinii: tratamente recomandate si interzise

Sarcina este o perioada speciala in viata unei femei, iar ingrijirea corespunzatoare a pielii devine si mai importanta pe parcursul acestei perioade.

tratament cosmetic in sarcina

Schimbarile hormonale pot afecta tenul in moduri diferite, iar utilizarea anumitor produse si tratamente trebuie sa fie abordata cu atentie. Si asta pentru a asigura sanatatea mamei si a viitorului copil. In continuarea acestui articol, vom explora sfaturi si recomandari privind ingrijirea tenului in sarcina, tratamentele recomandate si interzise, precum si perspectivele asupra folosirii fillerelor in acest context.

Modificari ale pielii si ingrijirea tenului in sarcina

Iata cateva recomandari referitoare la cum sa ai grija de tenul tau pe toata perioada sarcinii.

Curatare delicata

Opteaza pentru produse de curatare usoare si fara parfum, pentru a evita iritatiile. Spala fata de doua ori pe zi cu un cleanser delicat si apa calduta.

Hidratare

Mentinerea hidratarii pielii este esentiala. Alege o crema hidratanta non-comedogenica, care nu blocheaza porii, pentru a preveni aparitia cosurilor.

Protectie solara

Utilizeaza un produs de protectie solara cu spectru larg, cu SPF de minimum 30, pentru a proteja pielea de razele UV. Aceasta ajuta si la prevenirea hiperpigmentarii cauzate de hormoni. Despre acest tip de protectie, poti afla mai multe din articolul Sa vorbim despre… creme cu SPF | Situatii neasteptate in care pot fi utile.

Evita substantele agresive

In timpul sarcinii, pielea poate deveni mai sensibila. Evita produsele cu ingrediente agresive precum:

  • retinoizii;
  • acidul salicilic;
  • benzoyl peroxide.

Ingrijirea tenului in sarcina: produse cosmetice si ingrediente active recomandate

Exista o serie de produse, cu ingrediente active, pe care le poti folosi fara griji in aceasta perioada. Iata la ce ai putea apela:

Produse naturale

Opteaza pentru produse de ingrijire cu ingrediente naturale si organice, cum ar fi uleiul de cocos, aloe vera si untul de shea. Acestea pot oferi hidratare si calmare a pielii.

Tratamente blande impotriva acneei

Multe femei se confrunta cu acneea in timpul sarcinii. Consulta medicul sau dermatologul pentru a alege un tratament potrivit, cum ar fi acidul azelaic, considerat sigur in sarcina.

Hidratare constanta

Utilizeaza o crema hidratanta non-grasa, pentru a mentine pielea hidratata si a preveni senzatia de uscaciune.

Modificari ale pielii in sarcina: produse cosmetice si ingrediente active interzise in sarcina

Atenție la produsele pe care alegi sa le folosesti in aceasta perioada si citeste cu atentie eticheta! Exista mai multe ingrediente interzise in sarcina. Iata care sunt acestea:

Retinoizi

Retinoizii sunt produsele cu retinol sau alte forme de vitamina A si pot fi asociati cu riscuri pentru dezvoltarea fatului. Astfel, nu ar trebui utilizate in timpul sarcinii.

Hidrochinona

Hidrochinona este utilizata clinic ca agent depigmentant topic pentru afectiuni cum ar fi cloasma si melasma si este utilizata in cosmetica ca agent de albire a pielii. Se estimeaza ca intre 35% si 45% este absorbit sistemic, in urma utilizarii topice la om. A fost publicat un singur studiu care implica utilizarea hidrochinonei in timpul sarcinii, fara a se inregistra o crestere a evenimentelor adverse. Cu toate acestea, dimensiunea esantionului de femei gravide a fost mica.

acnee la gravide

Pe baza datelor disponibile, utilizarea hidrochinonei in timpul sarcinii nu pare sa fie asociata cu un risc crescut de malformatii majore sau alte efecte adverse. Cu toate acestea, din cauza absorbtiei substantiale in comparatie cu alte produse, este mai bine sa se reduca la minimum expunerea pana cand studii suplimentare pot confirma siguranta.

Acid salicilic

Utilizarea acidului salicilic in concentratii mari poate fi nesigura in timpul sarcinii. Cu toate acestea, Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor (ACOG) clasifica produsele de ingrijire topica a pielii fara prescriptie medicala (OTC) cu o concentratie de acid salicilic de 2% sau mai mica ca fiind sigure pentru utilizare in timpul sarcinii.

Folosirea fillerelor in sarcina

In general, utilizarea fillerelor in timpul sarcinii nu este recomandata. Aceste substante pot implica riscuri pentru dezvoltarea fatului, chiar daca aceste riscuri nu au fost in totalitate intelese.

In plus, exista putine studii disponibile cu privire la siguranta fillerelor in timpul sarcinii, astfel ca majoritatea medicilor si dermatologilor sfatuiesc sa se evite aceste proceduri, pana dupa nastere si alaptare.

Tratamente la salon, sub supravegherea unui medic dermatolog

Ingrijirea tenului in sarcina intr-un salon sau sub indrumarea unui medic dermatolog poate fi o alegere adecvata. Si asta pentru a beneficia de tratamente specializate, care sa respecte sanatatea mamei si a fatului. Cu toate acestea, trebuie sa fii selectiva si sa te asiguri ca toate procedurile sunt sigure pentru tine si bebelusul tau in dezvoltare.

Iata cateva tratamente pe care le poti lua in calcul, precum si aparatele care pot fi utilizate, sub supravegherea unui specialist:

Curatare faciala profesionala

Curatarea faciala profesionista este un tratament popular in salon, implicand curatarea adanca a porilor, exfolierea si extractia comedoanelor. Acest tratament poate fi sigur daca este efectuat cu atentie si cu produse blande, fara ingrediente agresive. Asigura-te ca terapeutul este constient de sarcina ta si utilizeaza produse adecvate.

Tratamente de hidratare si calmare

Tratamentele care vizeaza hidratarea intensa si calmarea pielii pot fi foarte utile in timpul sarcinii, cand pielea poate deveni sensibila si predispusa la iritatii. Mastile hidratante cu ingrediente naturale precum aloe vera sau glicerina pot aduce beneficii pielii tale.

Terapii cu lumina LED

Tratamentele cu lumina LED pot fi folosite pentru a trata acneea si a imbunatati textura pielii, fara a prezenta riscuri majore in timpul sarcinii.

Microdermabraziune

Microdermabraziunea este o procedura non-invaziva care exfoliaza stratul superior al pielii, contribuind la imbunatatirea texturii si tonusului. In timpul sarcinii, este important sa folosesti o abordare blanda, pentru a evita iritatiile si alegerea unei variante sensibile de microdermabraziune.

Tratamente de imbunatatire a pigmentarii

Unele femei dezvolta hiperpigmentare in timpul sarcinii. Anumite tratamente, cum ar fi cele cu acid azelaic sau mastile cu ingrediente pentru luminozitate, pot fi folosite sub indrumarea unui specialist, pentru a ajuta la uniformizarea tonului pielii. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Ten cu defecte de pigmentare, cele mai bune solutii.

ingrijirea tenului in sarcina

Este important sa mentionam ca utilizarea aparatelor si procedurilor mai invazive, precum laserul si tratamentele cu radiofrecventa, ar trebui evitata in timpul sarcinii. Si asta deoarece pot avea efecte nedorite sau nepredictibile asupra sanatatii fatului. Despre aceasta terapie, poti afla mai multe din articolul Noua generatie de radiofrecventa – alternativa a liftingului chirurgical.

Inainte de a programa orice tratament in salon sau consultatie la medicul dermatolog, este esential sa discuti cu medicul tau obstetrician-ginecolog si cu dermatologul pentru a obtine sfaturi personalizate si pentru a asigura ca tratamentele selectate sunt potrivite pentru stadiul sarcinii in care te afli. Siguranta ta si a copilului tau trebuie sa fie intotdeauna pe primul loc.

In concluzie, ingrijirea tenului in timpul sarcinii implica o atentie speciala si o selectare cu grija a produselor si tratamentelor. Consultarea medicului sau a dermatologului inainte de a introduce orice produs nou in rutina ta de ingrijire a pielii este esentiala pentru a asigura siguranta ta si a bebelusului tau in dezvoltare.

Opteaza pentru produse blande, naturale, si evita tratamentele cu potential riscant, pentru a avea o piele sanatoasa si stralucitoare pe tot parcursul acestei perioade minunate.

Noutati

Ai intrebari?

Ne poti contacta prin telefon sau lasa-ne un mesaj pe mail sau pe social media