Microneedling in tratarea alopeciei: la ce rezultate sa ne asteptam

microneedling in tratarea alopeciei

Microneedlingul este o procedura dermatocosmetica minim invaziva care implica penetrarea repetata a tegumentului cu microace sterile. Recunoscuta pentru multiple beneficii, procedura se dovedeste a avea rezultate bune si in tratarea alopeciei. Care sunt rezultatele la care trebuie sa te astepti atunci cand apelezi la microneedling in tratarea alopeciei, explicam in acest articol.

Microneedling este deja consacrat ca un eficient tratament anti-aging datorita capacitatii sale extraordinare de a stimula sinteza de colagen. Concret, s-a constatat cresterea cu 400% a cantitatii de colagen din tegument la 6 luni, la terminarea unei terapii de patru sedinte microneedling, distantate la o luna.

Microneedling in tratarea alopeciei

Recent, s-a dovedit a fi si o metoda buna de regenerare a foliculilor pilosi ce poate trata alopecia androgenetica, dar si alopecia areata. Am scris mai multe despre alopecie, cauze si posibile solutii in Cum scapam de caderea parului.

tratament alopecie

Mecanismele de actiune ale procedurii de microneedling in tratarea alopeciei sunt:

 • stimularea celulelor stem prezente la nivelul dermului papilar;
 • stimularea vascularizatiei sangvine de la nivelul papilei foliculului pilos;
 • microleziunile determinate de ace vor genera recrutarea a numerosi factori de crestere, care vor determina refacerea foliculului pilos, dar si regenerarea circulatiei capilare cu rol vital in nutritia foliculului;
 • neovascularizatie, adica formarea de noi vase de sange, initiata de migrarea fibroblastilor la locul traumei;
 • creste penetrarea produselor de mezoterapie special create pentru tratarea alopeciei.

Instrumente folosite pentru realizarea procedurii de microneedling in tratarea alopeciei

Dermaroller: folosit pentru tratamentul la domiciliu. Este usor de folosit, usor de procurat, dar are multe dezavantaje:

 • greu de controlat presiunea cu care lucreaza pacientul;
 • acele patrund sub un unghi in piele, si la iesire sfasie tegumentul;
 • teoretic, poate fi folosit doar o singura data pentru a respecta sterilitatea, practic, este folosit de mai multe ori.
cauze cadere par

Mesopen: instrumentul folosit in cabinetele dermatologice, ce respecta toate regulile sterilitatii. Capul circular dotat cu 12-46 microace se arunca dupa fiecare utilizare, pacientul avand astfel siguranta unei proceduri corecte. Acele cu care este dotat aparatul realizeaza extrem de multe intepaturi verticale, realizand astfel doar microcanalicule in piele, fara “a sfasia” zona tratata. Miscarea de intepare se combina cu miscare de rotatie, acesta fiind de fapt secretul stimularii extraordinare a sintezei de colagen.

Ce substante se folosesc la realizarea unui microneedling in tratarea alopeciei

Substante care sunt strict de uz medical:

 • Minoxidil 5%;
 • Plasma imbogatita cu trombocite → se obtine din sangele propriu al pacientului prin centrifugare. Vine cu un plus de factori de crestere care se adauga factorilor de crestere descarcati prin realizarea microneedling.
 • Triamcinolon acetonid (corticosteroid) → este folosit in alopecia areata.
microneedling cadere par

Substante de uz medical, dar si cosmetic: solutii speciale de mezoterapie, care sunt sterile si create pentru ca substantele active sa poata fi injectate in tegument.

Atentie, majoritatea reactiilor adverse care apar post-microneedling sunt cauzate de folosirea inadecvata a serurilor cosmetice pentru aceasta procedura sau unei tehnici incorecte. Apelati cu incredere doar la specialisti bine pregatiti!

Dr. Manuela Ravescu

Serurile destinate tratarii alopeciei contin complex de vitamine B, aminoacizi, oligopeptide, vit. A, E, C, acid hialuronic, trofice vasculare (troxerutin, polifenoli).

Care este protocolul de tratament

Protocolul nu este clar stabilit. Fiecare medic realizeaza un plan adecvat fiecarui pacient in functie de:

 • tipul alopeciei;
 • gradul alopeciei;
 • starea si grosimea scalpului;
 • rezultatele studiilor clinice existente.

Un exemplu de protocol, cel personal, priveste: microinjectii PRP in scalp o data la 3 saptamani, timp de 4-6 sedinte; intre sedintele PRP, sedinte microneedling, deci o sedinta la 3 saptamani, timp de 4-6 sedinte; acasa: lotiune tratament cu factori de crestere, aminoacizi, vitamine B, extrase de plante cu efect trofic pentru foliculul pilos.

Noutati

Ai intrebari?

Ne poti contacta prin telefon sau lasa-ne un mesaj pe mail sau pe social media