Microneedling: ingrijirea pre si post procedura

Procedura de microneedling este minunata! Dar, ca orice terapie estetica, pentru a beneficia pe deplin de efectele pozitive, trebuie sa respectam anumite reguli.

Pe de o parte, trebuie sa pregatim tenul si, pe de alta parte, sa urmam cu strictete ingrijirile la domiciliu post-procedura. Ambele etape se realizeaza la sfatul medicului dermatolog, care realizeaza un protocol de ingrijire adaptat necesitatilor fiecarui pacient si inestetismelor pe care le dorim tratate.

Beneficiile terapiei microneedling

Microneedling-ul este considerat, la ora actuala, cea mai buna metoda de inducere a sintezei de colagen. Se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv (dermapen, mesopen) care are un varf cu 12-46 ace sterile, dispozabil pentru fiecare pacient in parte. Acesta inteapa pielea la adancimi cuprinse intre 0,5-3 mm si, in acelasi timp, se si rotesc. Aceasta trauma mecanica este un stimul extraordinar pentru cresterea sintezei de colagen si elastina, repararea arhitecturii tegumentului, cresterea regenerarii celulare, efecte dovedite prin studii histopatologice. Deasemenea, eficienta metodei creste mult prin aplicarea pe fata a unor cocktailuri mezoterapeutice sau a plasmei sangvine.

Cea din urma are un efect extraordinar, datorita factorilor de crestere pe care ii contine. Aproximativ la 3 zile se constata si o usoara exfoliere, deci avem mai multe efecte pozitive:

 • inducerea sintezei de colagen si elastina
 • penetrarea substantelor de mezoterapie sau a plasmei sangvine
 • exfolierea, care va determina stimularea regenerarii celulare.

Aceasta procedura se poate realiza pentru:

 • diminuarea ridurilor
 • cresterea tonusului si elasticitatii
 • tratarea defectelor de pigmentare
 • tratarea cicatricilor postacnee
 • tratarea tenului seboreic
 • acnee comedoniana
 • micsorarea dimensiunilor porilor
dr. Manuela Ravescu, medic dermatolog

Indicatii inaintea procedurii

Pentru intensificarea tuturor acestor beneficii estetice este bine ca, cu 4 saptamani inainte de procedura, pacienta sa foloseasca o crema cu retinol. Bineinteles, in concentratii adaptate tipului ei de ten si sensibilitatii acestuia la produs.

De exemplu, eu le indic pacientelor mele urmatoarele:

 • Microretinol cream de la Pevonia Botanica. Aceasta are o concentratie ridicata de retinol, dar fiecare molecula a acestuia este inconjurata de vitamina A+E, sfingolipide si lecitina, ceea ce face ca produsul sa fie foarte bine primit si tolerat de tegument. Este indicata tenului matur, tenului uscat, tenului sensibil.
 • Retinol and C care cream de la Medicalia, in care retinolul se combina cu vitamina C si merge foarte bine pe tenul acneic si hiperseboreic.
 • L-retinol Smoothing cream de la Medicalia, in care retinolul este combinat cu vitamina C si acidul lactic si care merge extraordinar pe tenul cu defecte de pigmentare, pe tenul care sufera de fotoaging.
 • De ce sa folosim retinol cu o luna inainte? Pentru ca el este cel mai bun ingredient anti aging, regleaza secretia de sebum, regleaza turn over-ul celular si repara arhitectura tegumentului. Astfel, cand tenul se va reface dupa microneedling, va avea structura mai corecta si mai apropiata celei din tinerete. Crema cu retinol se foloseste seara.

Daca avem de tratat defectele de pigmentare, la crema cu retinol se adauga si Lightening cream de la Medicalia, aplicata dimineata. Aceasta contine acid tranexamic, un ingredient vedeta al tratarii defectelor de pigmentare pentru ca blocheaza sinteza de melanina, fiind in acelasi timp foarte balnd cu pielea.

Pregatirea pentru microneedling

Cu 2 zile inainte de sedinta de microneedling, este bine sa se faca un tratament cosmetic. Acesta va veni in conjunctie cu procedura de microneedling si va tinti rezolvarea anumitor inestetisme. Spre exemplu: daca microneedlingul este indicat pentru diminuarea hiperpigmentarii, atunci si tratamentul cosmetic va folosi produse pentru diminuarea hiperpigmentarii

Ingrijirea post-procedura

Timp de 7-10 zile este interzisa folosirea cremelor care contin retinol, vitamina C, acizi de fructe pentru a nu sensibiliza/irita tenul si pentru a-i da ragaz pielii sa se refaca. Ulterior, se reincepe folosirea cremei cu retinol ± lightening cream, dar obligatoriu se adauga o crema cu SPF 30 sau 50, in functie de piele. Eu recomand Tinted cream SPF 30 de la Medicalia sau DDcream SPF 30 de la Paese.

La aproximativ 7 zile post-procedura este obligatoriu un tratament cosmetic care va elimina micile cruste care nu au cazut. Deasemenea, va hidrata pielea care ramane usor deshidratata in urma sedintei de microneedling si o va ajuta sa se refaca mai repede si mai corect.

La tot protocolul descris de mine se pot adauga si alte produse, in functie de necesitatile tenului, dar numai la sfatul medicului dermatolog. Acesta vegheaza asupra sanatatii si frumusetii dumneavoastra.

Daca vrei sa oferi servicii de calitate, iar clientele tale sa se poata bucura de toate beneficiile unui microneedling facut ca la carte, vino acum la cursul de microneedling sustinut de dr. Manuela Ravescu, singurul curs sustinut de un medic dermatolog.

Noutati

Ai intrebari?

Ne poti contacta prin telefon sau lasa-ne un mesaj pe mail sau pe social media