Santuri nasolabiale: de ce apar si cum le putem preveni | Optiuni de tratament

santuri nasolabiale

Santurile nasolabiale sunt acele santuri care merg oblic de la aripa laterala a nasului catre colturile gurii. Cu exceptia bebelusilor, ele sunt prezente la absolut toata lumea. Bineinteles, sunt superficiale si mai putin vizibile la persoanele mai tinere. De ce se accentueaza si in ce masura putem preveni acest proces, dar si care sunt tratamentele la care te poti gandi cand vine vorba despre aceasta zona, explicam in acest articol.

Santurile nasolabiale se accentueaza mai mult atunci cand radem. Din aceasta cauza, multe persoane asociaza prezenta lor cu aceasta stare de spirit. Insa, cauzele care duc la adancirea lor sunt altele. Ridurile nasolabiale se adancesc dupa varsta de 30 de ani si, daca nu se iau masuri pentru tratarea lor, in jurul varstei de 40 de ani vor fi atat de evidente incat vor da impresia ca persoana respectiva este trista si obosita. Aceasta impresie de tristete este accentuata daca ridurile nasolabiale sunt insotite de ridurile marionetei, cele care merg de la coltul gurii in jos, spre mandibula.

Cauzele care duc la adancirea acestor santuri nasolabiale

1. Scaderea tonusului pielii

Scaderea tonusului pielii din cauza scaderii cantitatii de colagen din derm si alterarii structurii celui existent. Acest deficit de colagen incepe deja dupa varsta de 25 de ani, sinteza scazand cu 1% in fiecare an de viata. In plus fata de acest procent, mai sunt factori care scad si mai mult cantitatea de colagen din piele sau altereaza structura celui existent.

umplere santuri nasolabiale

Acesti factori sunt:

  • fotoaging. Expunerea la soare duce la producerea de radicali liberi care lezeaza reteaua de colagen existenta, dar si celulele producatoare de colagen. In timp, aceasta dubla actiune negativa determina scaderea cantitatii de colagen si producerea unui colagen deformat.
  • menopauza. Pe langa scaderea anuala de 1% a sintezei de colagen determinata de varsta, apare si diminuarea suplimentara de 30% determinata de scaderea importanta a sintezei hormonilor feminini (estrogen si progesteron).
  • fumatul;
  • poluarea.

2. Pierderea de volum de la nivelul fetei

Acest fapt se realizeaza prin:

  • subtierea pielii;
  • hipotrofia grasimii faciale si a musculaturii;
  • osteoporoza.

Dupa cum observati, pierderea de volum se manifesta de la nivel superficial pana la cel profund.

3. Modificarea pozitiei pachetelor adipoase

In timp, sesizam o modificare a pozitiei pachetelor adipoase, atat a celor superficiale, cat si a celor profunde, prin alunecarea lor sub actiunea gravitatiei, pierderea coeziunii cu tegumentul si cu stratul muscular.

umplere santuri nazolabiale pareri

Deoarece fiecare dintre noi este unic, procesul de imbatranire se manifesta diferit in fiecare caz, predominand unul sau altul dintre factorii de mai sus.

Cum putem preveni aparitia de santuri nasolabiale

De un real ajutor este sa incepem chiar de la 25 de ani vizitele regulate la cabinetul de cosmetica. Scopul este realizarea unor tratamente profesionale adaptate nevoilor fiecaruia. Tot cu ajutorul unei esteticiene pricepute, se poate concepe un plan de skincare care sa ne ajute starea pielii in mod real si care sa poata fi urmat pe termen lung.

santuri nazolabiale pret

Inca de la varsta de 30 de ani, este bine sa facem o vizita la medicul dermatolog care, in urma unei analize atente a fizionomiei si a tenului, stie in ce directie vor evolua acestea odata cu trecerea anilor. In functie de concluziile sale, va prescrie tratamente de crestere a fermitatii, de stimulare a regenerarii sau chiar injectarea de fillere.

Tratament pentru santuri nasolabiale

Daca nu sunt adanci sau daca principala cauza este pierderea fermitatii, atunci putem apela la tratamente de skin tightening:

  • microneedling;
  • LASER CO2 fractionat;
  • tratamente cu ultrasunete HIFU;
  • crio-radiofrecventa;
  • injectii cu plasma imbogatita cu trombocite PRP.

Daca santurile nasolabiale sunt evident adancite si insotite de pierderea de volum facial si de modificarea anatomiei, atunci sunt necesare injectiile cu filler. Fillerul poate fi reprezentat de acid hialuronic, de Sculptra (acid poli-L-lactic) sau de combinatii ale acestora. Injectiile cu filler se folosesc pentru augmentarea volumului facial, dar cu anumite tehnici, si pentru realizarea unui lifting facial care va estompa santurile nasolabiale.

tratament santuri in jurul gurii

Tot in vederea realizarii acestui lifting facial lichid, se pot adauga si injectiile de toxina botulinica care vor scadea activitatea muschilor care trag fata in jos, ceea ce va activa functia muschilor care ridica fata. Dupa echilibrarea volumului facial si reconturare, se poate si umple ridul direct, dar in cantitati mici, pentru a evita un efect artificial. Obtinerea efectului dorit cu ajutorul fillerelor va trebui urmata de un program de crestere sau mentinere a fermitatii pielii. De ajutor, sunt si injectiile cu skin booster. Uneori, ridurile nasolabiale se accentueaza si prin deshidratarea tegumentului, deci hidratarea profunda realizata de skin booster le poate diminua.

Cel mai important este sa intelegem ca nimeni nu scapa de transformarile aduse de trecerea anilor. In orice domeniu medical, este bine sa apelam la tratamente individualizate care trateaza si cauza, nu doar efectul.

Noutati

Ai intrebari?

Ne poti contacta prin telefon sau lasa-ne un mesaj pe mail sau pe social media