Skin care, incotro?

Cu  totii am observat ca, dupa perioada pandemiei, toate doamnele si domnisoarele, si nu doar ele, au acordat o importanta tot mai mare ingrijirii la domiciliu. Cuvinte ca skin care sau skincare, fiecare cu sensul sau, sunt folosite frecvent.

Cei mai multi eram dintotdeauna atenti cu tenul nostru si il ingrijeam, dar acum oamenii au devenit mai constienti, mai deschisi catre discutii si mai hotarati sa investeasca, de fapt, in sanatatea pielii. Pentru ca asta facem! Cand ne ingrijim tenul, ii imbunatatim starea de sanatate si, in consecinta, va fi mai frumos.

Insa dupa entuziasmul initial, lucrurile s-au schimbat acum:

  • Lumea nu mai acorda atat de multa atentie ca acum cativa ani parerii influencerilor, ci, din fericire, cauta sfatul unui specialist (medic dermatolog sau cosmeticiana). Am inteles foarte bine ca rutina de ingrijire trebuie adaptata si individualizata dupa analiza atenta a tipului de ten si conditiilor de viata ale pacientei.
  • Intre timp, in viata noastra a aparut si AI, care ne poate analiza tipul de ten si necesitatile, si nu este rau. E o parere, un sfat in plus pe care il putem folosi.
  • Nu mai sunt „la moda“ si este foarte bine, rutinele foarte incarcate, prea complicate, mult prea „multi-layering“, care mie nu mi-au placut niciodata. In primul rand, sunt greu de dus pe termen lung si, in ceea ce priveste sanatea tenului, consecventa este pe primul loc. Apoi, prin folosirea prea multor produse si uneori si nepotrivite s-a ajuns la lezarea barierei epidermice, la sensibilizarea tenului, iritatii, alergii, intoleranta ulterioara la orice produse. Acum, skincare-ul corect chiar pune accent pe repararea si protejarea barierei hidrolipidice nu doar la tenul sensibil, dar si la orice ten uscat si la tenul matur.
rutina skincare corecta
  • Longevitatea nu se mai aplica doar la nivelul starii generale si acum ne ingrijim si de longevitatea pielii. Astfel, ingredientele cosmetice (peptide, retinol) nu merg doar spre corectia semnelor imbatranirii, ci si catre inhibarea, oprirea aparitiei lor. Retinolul actioneaza chiar la nivelul ADN-ului celular reparand defectele aparute in acesta.
  • Skinjectables: ingredientele cosmetice aparute din dragostea pacientilor pentru injectabile si care tind sa aiba efectul acestora. Astfel, acum avem produse cosmetice cu:
    • Polinucleotide pentru cresterea tonusului.
    • Oligopeptide si argireline cu efect musculo-relaxant, botox-like.
    • Peptide, retinol cu efect de „plumping“ la nivelul dermului.
noi ingrediente skincare
  • Apar ingrediente cosmetice revolutionare:
    • microalge: vitamine, minerale, acizi grasi, antioxidanti cu efect de scadere a defectelor de pigmentare
    • ectoin: aminoacid derivat din extremophiles (microorganisme care traiesc in conditii extreme), protejeaza impotriva radiatiilor ultraviolete, poluarii si chiar uscarii tegumentului.
    • peptide: aminoacizi bioidentici care penetreaza usor tegumentul; la nivelul keratinocitelor coordoneaza comunicarea intercelulara
    • exozomi: microvezicule care transporta factori de crestere, proteine, material genetic, astfel ajuta pielea sa se repare si sa se regenereze; coordoneaza comunicarea intercelulara.
skincare modern
  • Biotehnologia, in slujba produselor cosmetice:
    • Activated silk = peptide izolate din proteinele de matase care servesc ca inlocuitori ai ingredientelor petroleum based, cum ar fi dimethicone, acrilati, ceramide.
  • Apar tot mai multe produse multitasking, tocmai datorita tendintei de simplificare a rutinei de skincare, de exemplu produsele cu SPF care sunt si hidratante, au si antioxidanti, au si ingrediente care previn sau chiar trateaza defectele de pigmentare si au si putin pigment pentru uniformizarea tonului pielii. Am observat si o imbunatatire a formularii produselor cu SPF, care acum sunt mult mai usoare si mai bine absorbite in piele, dar in acelasi timp matasoase si hidratante.
  • S-a realizat un facelift si pentru produsele de corp, care nu mai sunt doar hidratante si acum au toti activii de tratament din produsele de fata.

In concluzie: rutina de skincare este bine sa fie simpla dar corecta si perseverenta, personalizata si deschisa la ingrediente noi, care devin tot mai eficiente. Despre dermatologia corectiva, poti citi mai multe in Estetica medicala.

Noutati

Ai intrebari?

Ne poti contacta prin telefon sau lasa-ne un mesaj pe mail sau pe social media