Stimularea turnover-ului celular, secretul unui ten luminos

Dr. Manuela Ravescu

Turnover-ul celular este un proces prin care zilnic se elimina celulele moarte, keratinizate, de la suprafata. In acelasi timp, acestea sunt inlocuite de celule noi, tinere si sanatoase. Cum poate fi stimulat procesul de turnover celular si care sunt produsele indicate, explicam in acest articol.

Sezonul rece este sezonul ideal pentru a realiza proceduri estetice si pentru a folosi produse care au ca scop stimularea procesului de turnover.

Turnover-ul celular: ce inseamna

Turnover celular este un proces caracteristic epidermului prin care zilnic, in urma unei exfolieri naturale, se elimina celulele moarte, keratinizate, de la suprafata. In acelasi timp, acestea sunt inlocuite de celule noi, tinere si sanatoase. Acestea isi incep calatoria din profunzime, de la nivelul stratului germinativ unde se formeaza, inspre suprafata epidermului. Pe masura ce calatoresc, ele sufera modificari (asemanatoare unei maturizari) pana cand ajung in straturile cele mai superficiale, sub forma de celule moarte si keratinizate.

turnover celular

Daca acest proces de exfoliere naturala nu ar avea loc, celulele moarte s-ar acumula la suprafata pielii, care ar deveni terna, cu aspect devitalizat si nu ar mai permite produselor cosmetice sa intre in tegument. In plus, lipsa exfolierii ar opri si regenerarea celulara, mai exact in stratul profund al pielii nu s-ar mai produce acele celulele tinere si sanatoase.

Ce concluzie putem trage

Pe seama acestui turnover epidermic se realizeaza reinnoirea pielii. De el este dependent aspectul tanar al pielii, dar si buna sa functionare.

reinnoire celulara

Acest intreg proces de transformare al celulelor de la stadiul de celula tanara din stratul germinativ pana cand este eliminata sub forma de corneocit (celula moarta) de la suprafata pielii isi mareste durata odata cu trecerea anilor. O durata crescuta inseamna reinnoire slaba, greoaie si un ten cu aspect lipsit de prospetime.

Durata turnover-ului celular, in functie de varsta

Cand suntem copii, pielea se reinnoieste la 14 zile. Dupa 20 de ani, durata creste la 24-30 de zile. La 40 de ani, ajunge la 45-60 de zile. Dupa 50 de ani, creste cu aproximativ 10 zile la fiecare decada.

Durata turnover-ului este determinata de:
• imbatranire;
• expunerea la soare;
• stres;
• factorul hormonal.

Un turnover celular mentinut la o durata cat mai apropiata de cea de la 25 de ani ne asigura un aspect tanar, luminos, un ten ferm, uniform, hidratat si foarte receptiv la produsele cosmetice.

Stimularea procesului de turnover celular

Orice procedura sau produs cosmetic care produce exfoliere, adica elimina celulele moarte de la suprafata, va stimula producerea de celule noi si drumul lor spre suprafata epidermului.

La cabinetul medicului dermatolog, putem realiza:

In cabinetul de cosmetica se poate realiza tratamentul cosmetic lunar care poate sa includa:

Produsele pe care le folosim la domiciliu ar trebui sa contina:

  • AHA, PHA, BHA, retinol (daca tenul este sensibil bakuchiol), vitamina C;
  • peeling enzimatic de doua ori pe saptamana. Invioreaza instant aspectul tenului, iar in timp asigura un turnover celular „tanar”. Daca este urmat de un serum hidratant si o masca hidratanta, tenul va fi si mai fericit si ne va asigura „provizia” de celule tinere si sanatoase.

Noutati

Ai intrebari?

Ne poti contacta prin telefon sau lasa-ne un mesaj pe mail sau pe social media