Eficienta si siguranta procedurilor dermato-corective si tiroidita autoimuna Hashimoto

terapii dermato-corective la pacientii cu tiroidita

Tiroidita autoimuna (TAI) este cea mai frecventa afectiune autoimuna de organ, impactand aproximativ 3,5% din populatia globului. Pentru ca afecteaza un procent atat de mare din populatie, se pune intrebarea daca terapiile dermato-corective la pacientii cu tiroidita pot fi aplicate in siguranta. Si asta pentru ca dermatologia corectiva, in multe cazuri, se bazeaza pe introducerea unor substante la nivelul diferitelor straturi anatomice, iar marele pericol este declansarea unor reactii imunologice impotriva acestor substante. Afla din continuarea acestui articol care sunt procedurile care pot fi aplicate si care nu sunt recomandate.

Factori favorizanti ai tiroiditei autoimune

Tiroidita autoimuna este determinata de o reactie imunologica a organismului. Acesta nu mai recunoaste celulele glandei tiroide si incepe sa sintetizeze autoanticorpi. Afectiunea are o evolutie lenta, intinsa pe ani de zile. Diagnosticata din timp, boala se trateaza cu usurinta si eficient. In stadiile tardive, poate da complicatii grave.

Boala apare ca urmare a unei predispozitii genetice, sub actiunea factorilor favorizanti. Acestia sunt:

 • excesul de iod din apa si alimentatie, acesta fiind intalnit mai ales in tarile dezvoltate, adica exact in tarile unde procedurile dermato-corective sunt foarte solicitate;
 • stresul;
 • anumite infectii cu virus hepatic tip C, tip B, Epstein Barr;
 • medicamente: interferon, interleukina, amiodarona;
 • radiatii;
 • prezenta altor boli autoimune.

Terapii dermato-corective la pacientii cu tiroidita: cat de sigure sunt procedurile

Tiroidita autoimuna poate determina scaderea in volum a glandei tiroide (atrofia tiroidiana) sau marirea de volum (gusa tiroidiana). Majoritatea cazurilor se manifesta cu hipotiroidism (scaderea hormonilor tiroidieni).

tratamente cosmetice la tiroida

Pentru ca afecteaza un procent atat de mare din populatie este firesc ca s-a ridicat problema sigurantei efectuarii de terapii dermato-corective la acesti pacienti.

Dermatologia corectiva, in multe cazuri, se bazeaza pe introducerea unor substante la nivelul diferitelor straturi anatomice. Deci, marele pericol este declansarea unor reactii imunologice impotriva acestor substante. Cu toate acestea, exista proceduri care se pot efectua sigur si eficient pentru pacientii respectivi. Fiind o afectiune frecventa, numeroase studii clinice au cercetat acest subiect, iar raspunsul oferit de noi are la baza o publicatie care a tinut cont de toate aceste numeroase studii.

Dincolo de aceste studii, dr. Manuela Ravescu vine cu raspunsul sau, provenit din experienta personala, dar, cu siguranta, fiecare medic dermatolog are astfel de pacienti.

Terapii dermato-corective la pacientii cu tiroidita: proceduri cu aviz pozitiv

Astfel, potrivit dr. Manuela Ravescu, pacientii cu tiroidita pot apela, in siguranta, la urmatoarele proceduri, care au primit aviz pozitiv. Este vorba despre:

 • acid hialuronic;
 • toxina botulinica;
 • PRP;
 • transfer de grasime;
 • LASER.
tratamente cosmetice la pacientii cu tiroidita

Temeri legate de injectarea acidului hialuronic

La injectarea de acid hialuronic, marile temeri sunt legate de:

Influentarea nivelului de anticorpi si autoanticorpi

Principala temere este influentarea nivelului de anticorpi si autoanticorpi, de prezenta unui material strain in tesuturi. S-a constatat clar ca nivelul acestora nu s-a modificat dupa injectarea acidului hialuronic.

Formarea de noduli

Formarea de noduli este o alta temere legata de siguranta terapiilor dermato-corective la pacientii cu tiroidita. Nodulii pot fi:

 • noninflamatori: care apar din cauza aglomerarii de material injectat printr-o tehnica defectuoasa, deci aparitia lor se poate controla;
 • inflamatori, care pot fi de natura infectioasa (se poate controla) sau granulom de corp strain, complicatie ce poate aparea mai frecvent la pacienti cu boli autoimune.

Scaderea aparitiei riscului granulomului

Insa tiroidita autoimuna nu este o contraindicatie absoluta, pentru ca se poate scadea riscul aparitiei granulomului prin:

 • tehnica corecta si evitarea injectarii de cantitati mari. De fapt, este recomandat sa se injecteze cantitati mici;
 • respectarea stricta a ingrijirilor post-procedura, pentru a evita exacerbarea inflamatiei;
 • folosirea de fillere PEG stabilizate, polietilenglicolul nedand reactii inflamatorii la fel ca BDDE. Foarte sigure din acest punct de vedere sunt fillerele Neauvia. Ele sunt PEG stabilizate si au la baza studii clinice, care arata ca pot fi folosite fara grija la pacientii cu TAI.

Din experienta personala, dr. Manuela Ravescu precizeaza ca niciun pacient cu TAI nu a avut reactii adverse de tip granulom de corp strain.

Terapii dermato-corective la pacientii cu tiroidita: toxina botulinica

Toxina botulinica poate fi folosita in siguranta. Absolut niciun studiu nu arata aparitia de efecte adverse. De asemenea, injectarea de toxina botulinica se foloseste chiar si la pacientii tiroidieni cu complicatii oftalmice, pentru rezolvarea acestora (strabism, retractia pleoapei superioare), iar folosirea ei este indicata in fazele acute ale bolii.

Injectii Platelet Rich Plasma (PRP)

Injectiile Platelet Rich Plasma (PRP) se pot folosi fara teama de a se produce efecte adverse. Este posibil insa sa aiba o eficienta scazuta deoarece hormonii tiroidieni afecteaza functia plachetelor, dar doar la pacientii cu hipertiroidism, pe cand, in tiroidita Hashimoto, majoritatea pacientilor sunt hipotiroidieni.

In videoul de mai jos, poti urmari mai multe despre aceasta procedura, precum si cum se realizeaza ea, concret.

Daca esti interesat de sanatatea tenului si vrei sa afli mai multe despre procedurile dermato-cosmetice, ne poti urmari pe canalul nostru de Youtube pe care il poti accesa aici.

Terapii dermato-corective la pacientii cu tiroidita: transferul de grasime autologa

Transferul de grasime autologa nu este o procedura care tine de medicina regenerativa, datorita celulelor stem continute de tesutul adipos. Poate fi efectuata pacientilor cu TAI, in conditii de siguranta, dar poate avea o eficienta usor scazuta.

Terapiile LASER si IPL

Niciun studiu nu a consemnat vreun efect negativ al procedurilor cu LASER si IPL la pacientii cu TAI.
Mai mult, terapiile LLLT (lowlevel laser therapies) par a avea un efect benefic in tratarea TAI. Este vorba despre terapiile Eximia Med, care ar fi foarte indicate pentru pentru barbie dubla, pentru pacientii cu tiroidita autoimuna. In videoul de mai jos, poti vedea exact cum functioneaza.

Terapii dermato-corective la pacientii cu tiroidita: proceduri care nu sunt indicate

Din cauza riscurilor pe care le prezinta, pentru pacientii cu tiroidita, exista mai multe proceduri dermato-cosmetice care nu sunt indicate in cazul lor. Acestea sunt:

 • Mezoterapia;
 • Biostimulator de colagen Sculptra;
 • Firele PDO sau PLLA.

Mezoterapia

Mezoterapia este o terapie care nu este indicata in cazul pacientilor cu tiroidita autoimuna. Si asta deoarece intotdeauna se foloseste un mixtura complexa de ingrediente stimulante si regenerative. In cazul unor dintre acestea, nu se cunosc toate efectele asupra organismului uman.

In schimb, pacientelor li se poate aplica microneedling, pe acid hialuronic simplu, non-crosslinkat, procedura care stimuleaza sinteza de colagen, de elastina si hidrateaza.

Mai multe detalii despre mezoterapie, iti ofera dr. Manuela Ravescu, in videoul de mai jos:

Biostimulator de colagen Sculptra

Biostimulatorul de colagen Sculptra are contraindicatie clara pentru pacientele cu TAI, din cauza riscului crescut de a forma granulom de corp strain.

Firele PDO sau PLLA

Dupa cum se stie, firele PDO sau PLLA sunt facute din materialele din care sunt fabricate si firele de sutura chirurgicale. Hipersensibilitatea la firele de sutura este frecventa dar este mai des intalnita la pacientii cu boli autoimune, astfel ca acestia au contraindicatie clara pentru acest fel de terapie dermato-corectiva. Afla mai multe despre aceasta terapie din articolul Lifting nechirurgical si biorevitalizare cu fire bioresorbabile.

In clinica Dr. Manuela Ravescu, tinem cont de particularitatile fiecarui pacient, astfel incat tratamentele sunt aplicate personalizat, de la caz la caz. Astfel, indiferent de afectiunea cu care te confrunti sau de problema pe care vrei sa o rezolvi, apeleaza cu incredere la terapiile disponibile in clinica. Toate procedurile sunt testate riguros si aplicate in siguranta, astfel incat tu sa te bucuri de cele mai bune rezultate. Oferta noastra o poti consulta aici. Suna chiar acum la 0753 028 059 pentru programare. Specialistii nostri iti stau la dispozitie.

Noutati

Ai intrebari?

Ne poti contacta prin telefon sau lasa-ne un mesaj pe mail sau pe social media